Vastaanotolleni hakeutuu aikuisia, joilla on erilaisia oireita ja vaivoja vuosien ajalta. Harvemmin asiakkaanani on aikuinen, jolla on jokin akuutti ongelma. Siksi halusinkin kirjoittaa tekstin kuntoutumisesta.
Kuntoutuminen on prosessi, jossa asiakas on aktiivinen toimija. Kuntoutuminen on moniammatillista, usein pitkäkestoista eikä se ole suoraviivaista eteenpäin menemistä. Kuntoutuminen voi olla esimerkiksi toimintakyvyn lisäämistä sairauden tai vamman jälkeen, kuten urheiluvammoista tai masennuksesta toipuminen. Kuntoutuminen voi olla myös toimintakyvyn ylläpitoa kuten arjessa jaksamista pitkäaikaisen sairauden tai oireyhtymän kanssa. Mielikuvassani kuntoutuminen on kuin metsäpolku, jolla asiakas kävelee itse mutta vierellä kulkee ammattilainen.
Ensiaskeleet
Metsän laidalla pysähdyt polun alkuun ja tuijotat eteenpäin. Näet ettei polku ole suora, eikä polun loppua välttämättä näy. Metsän takana saattaa näkyä maaliviiva, se tila jossa haluaisit olla, kuten kivuttomuus. Aina maaliviiva ei kuitenkaan näy, sillä polku kiemurtelee ja kaartelee tai ympäröivä metsä voi olla niin tiheä, ettei sen läpi näe.
Polulla on kiviä, juurakoita ja kuoppia. Nämä voivat olla oikeassa elämässä esimerkiksi aikaan tai rahaan liittyviä vaikeuksia mutta usein suurimmat kompastuskivet ovat omia uskomuksia, pelkoja ja epäluuloja omasta itsestä tai omasta kyvystä vaikuttaa omaan elämäänsä.
Astumme yhdessä polulle. Voit ottaa minusta tukea, mutta askeleet otat itse. Ylitämme juurakoita, kierrämme kuoppia. Joskus voimat ehtyvät, ja jäämme hetkeksi istumaan polun viereen. Odotamme yhdessä, että voimavarat palaavat ja jatkamme eteenpäin. Kun huomaamme, ettei minun tukeni riitä, kutsumme polulle mukaan muita ammattilaisia jatkamaan hetkeksi aikaa, joskus koko loppumatkan.
Minun tehtäväni ammattilaisena on tunnistaa, missä kohtaa kuntoutumisen polkua sinä asiakkaana olet. Autan sinua tunnistamaan polulla olevia esteitä, mutta aina pelkkä tiedostaminen ei riitä. Tiedostaminen on kuitenkin ensimmäinen askel, jotta uudet oivallukset voi ottaa käyttöön arjessa. Uuden oppiminen vie aikaa, eikä prosessia voi pikakelata eteenpäin.
Yksin ei tarvitse jaksaa
Voimavarojen tunnistaminen on haastavaa, ja siksi meitä ammattilaisia on monenlaisia. Useat asiakkaani käyvät osteopaatin lisäksi esimerkiksi fysioterapiassa, psykologin tai psykoterapeutin luona ja aika ajoin tarvitsemme mukaan lääkäriä ja hoitotyön ammattilaisia. Vaikka asiakkaana olet aktiivinen toimija oman kuntoutumisesi suhteen, ei se tarkoita että kaikki vastaukset ja tieto pitäisi olla automaattisesti itsellä. Sitä varten olen ja teen töitä, jotta sinä saat tarvitsemasi avun ja tuen.
Jatkamme polulla levähdyshetken jälkeen. Alkuun olet tuijottanut paljon jalkoihisi välttääksesi kompuroinnin, mutta nyt huomaatkin ympärillä olevan metsän kauneuden. Kuinka valo siivilöityy puiden välistä, miten eri vihreän sävyt näkyvät sammaleessa, kuinka linnut laulavat taukoamatta. Olet päässyt jo pitkälle vaikka matkaa on vielä jäljellä.
Oman toimijuuden löytyminen, vastuun ottaminen omasta terveydestä ja hyvinvoinnista sekä toimintakyvyn lisääntyminen ovat asioita, jotka tulevat kuntoutumisprosessin aikana. Ne eivät tule itsestään, ne vaativat katseen nostamista jaloista. Polku mutkittelee, haarautuu. Pysähdymme miettimään mihin tästä jatkamme. Kuljen vierelläsi, tuen ja opastan. Autan kun uupumus valtaa mieltä ja kehoa, muistutan kuinka voimakas ja pystyvä olet. Et kulje yksin.
Comments