Kuvittele silmiesi eteen vaaka. Vaa'an vasemmalla puolella on erilaisia kuormittavia tekijöitä. Kuormitustekijät voivat olla fyysisiä kuten työasennot tai muutoin raskas työ tai muulla tavoin kuormittavia kuten vaikeat perhesuhteet, haastava esihenkilö, kiire ja univaikeudet. Oikealla puolella on erilaisia hyvinvointia edistäviä asioita kuten omat harrastukset, ystävien tapaaminen päivällisen äärellä, lomamatkat tai meditaatio. Miltä sinun vaakasi näyttää tällä hetkellä?
Kuormitusta monista eri lähteistä
Stressistä voi lukea ja kuulla monessa paikassa. Silti huomaan jatkuvasti vastaanotolla että stressin eri muodot ja vaikutukset eivät ole mitenkään itsestäänselviä. On myös helpompi huomata muissa stressin merkkejä kuin kääntää katsetta omaan tilanteeseen.
Asiakkaani eivät välttämättä miellä itseään stressaantuneiksi. Alkukartoitusta tehdessä kuitenkin käy ilmi että hengittäminen on haastavaa, vatsa reistailee, uni on kevyttä, päivisin on väsynyt ja erilaisia epämääräisiä kipujakin on ympäri kehoa. Stressi kun mielletään monesti tilanteeksi jossa "peli on jo menetetty" eli langat eivät enää pysykään käsissä. Useimmat asiakkaani ovat hyvin sinnikkäitä ja pysyvät pitkään ohjissa tiukasti kiinni - niinkin pitkään että kun erilaisia terveysongelmia ilmenee ollaan sinnitelty jo jopa vuosia.
Stressinsietokyvystä on tullutkin nykyään synonyymi tällaiselle tilanteelle jossa jatkuvan paineen alla suoritetaan ja selviydytään päivästä toiseen. Ketään meistä ei ole kuitenkaan tehty kestämään vuodesta toiseen jatkuvaa, sietokyvyn rajalla olevaa ja sitä vähitellen ylittävää kuormitusta. Jokaisen raja on yksilöllinen mutta kaikilla meillä se raja on jossakin.
Koska stressi mielletään herkästi tilanteeksi jota ei enää hallita puhun mielelläni kokonaiskuormituksesta. Mielestäni on tärkeää osata hahmottaa mikä kaikki voi kuormittaa ja miten siihen kuormitukseen voidaan vaikuttaa. Joskus havainnoillistan hienoilla piirustuksilla (alla taidonnäyte) mistä kokonaiskuormitus kuvitteelliseen maljaan tai kuorma-autoon tulee. Vaaka, malja ja kuorma-auto ovat yhdenlaisia mielikuvia joilla voidaan helpottaa hahmottamista mutta jokainen löytää tähänkin oman tavan.
"Paljon kaikkea" kuormittaa vaikka kuormitus tulisikin kivoista asioista. Vanhemmat tietävät että lapsista on paljon iloa ja onnea mutta yhtäaikaa pikkulapsiarki voi väsyttää ja syödä voimavaroja. Liikuntaharrastukset tyhjentävät hyvällä tavalla mieltä ja ovat tarpeellista omaa aikaa mutta liian kova treenaaminen kun elämässä on muuta kuormitusta heikentää palautumista ja altistaa muun muassa erilaisille urheiluvammoille ja kivuille.
Miten kuormituksen kanssa toimitaan?
Minulle on tärkeää osteopaattinasi että saat työkalut oman terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Stressi ja kuormittuneisuus näkyvät hyvin eri tavoin eri ihmisillä ja siksi kattavassa alkukartoituksessa kyselen oirekuvan lisäksi laajasti elämäntilanteestasi ja terveydestäsi.
Kerron sinulle havainnoistani avoimesti. Uskon vakaasti siihen, että vaikka sanotaan tiedon lisäävän tuskaa se lisää ennenkaikkea ymmärrystä. Kun erilaisia kipuja ja vaivoja tulee ja ne kestävät pitkään olo voi muuttua toivottomaksi etkä enää tiedä mitä pitäisi tehdä. Jos voit ymmärtää paremmin miksi selkääsi sattuu, miksi ylävatsaa ja kylkiluita puristaa vanne, miksi päätä särkee jatkuvasti tai miksi heräät pitkin yötä voit paremmin ottaa ohjat takaisin itsellesi.
Konkreettisesti tämä tarkoittaa sitä, että alkukartoituksessa haastattelun lisäksi tutkin miten kehosi liikkuu, miten hengitys kulkee ja millainen yleistuntuma kehossasi tällä hetkellä on. Kun tutkitaan kudosten tuntumaa ja liikkeiden laatua liikeen laajuuden lisäksi saadaan hyvä yleiskuva kuinka jännittynyt tai rentoutunut keho on, kuinka hermosto ja verenkierto toimivat ja niin edelleen.
Hoitotekniikat valikoituvat melko intuitiivisesti. On olemassa erilaisia ohjaavia kaavoja joilla erilaisia tilanteita voidaan lähestyä mutta käytän niitä harvoin (toki niilläkin joskus on paikkansa). Stressaantuneen kehon kanssa työskentelyssä rauhallisuus on ollut valttia ja harvemmin teen räväköitä, isoja liikkeitä. Kipua en käytä hoitotekniikkana - kipua ei hoideta lisäämällä kehoon kipua. Kipu itsessään on kuormitustekijä enkä halua olla lisäämässä kuorma-auton lavalle tavaraa.
Annan ohjausta kuormituksen tasapainottamiseksi. Parastahan olisi jos stressinaiheet voisi kokonaan poistaa elämästä mutta tämä harvemmin on mahdollista. Keskitymmekin yhdessä pohtimaan mihin voit vaikuttaa itse, mihin tarvitset mahdollisesti muiden apua ja mitkä ovat vaikutuspiirisi ulkopuolella.
Erilaiset harjoitukset rentouden ylläpitoon voivat olla hengitysharjoituksia, keho-mieliyhteyden vahvistamista, kehollisia liikeharjotteita tai jännitys-rentoutusharjoitteita ja niin edelleen. Yleisempiä ohjeita terveyden edistämiseen kuten esimerkiksi levon ja aktiivisuuden säätelyyn, ravitsemukseen, uneen ja työn rytmittämiseen käydään läpi usein.
Lyhyesti:
Stressin aiheet eivät välttämättä ole yksiselitteisesti hyviä tai huonoja; esimerkiksi liikunta on hyväksi mutta liian rankka liikunta muutoin kuormittavassa arjessa lisää kokokonaiskuormitusta.
Stressin aiheita ei aina voida poistaa elämästä. Tällöin keskitymme siihen miten voimme lievittää stressin mukanaan tuomia oireita sekä heti vastaanotolla että pidemmällä aikavälillä ja miten voit tasapainottaa stressin vaikutuksia arjessa.
Osteopaattinen hoito edistää rentoutta laajasti lihaksissa ja lihaskalvoissa, lisää liikkuvuutta niveliin sekä vaikuttaa positiivisesti verenkiertoon ja hermoston toimintaan. Omahoito-ohjeista saat työkaluja joilla voit ottaa ohjat omiin käsiisi terveyden edistämiseksi.
Lyhytaikainen tai hetkellinen stressi on osa elämää mutta pitkittyessään siitä on vain haittaa.
Comments